EME (Earth Moon Earth)

 

  Αφιερωμένο σε όλους, τους Έλληνες Ραδιοερασιτέχνες.

  SV7LO

Ε Μ Ε (EarthMoonEarth),πρώτη επαφή , αρχές επικοινωνίας, δημιουργία, του, σταθμού και λειτουργία του.

Αρχές επικοινωνίας με ανάκλαση, από την επιφάνεια της Σελήνης.

Η χρήση της ΕΜΕ επικοινωνίας, είναι μια μεγάλη πρόκληση για κάθε ραδιοερασιτέχνη, είναι το μεγαλύτερο DX που μπορεί να επιτευχθεί. Τι είναι ΕΜΕ? Είναι ένας τύπος επικοινωνίας, όταν δύο σταθμοί στρέφουν τις κεραίες τους προς την Σελήνη προσπαθώντας με την ανάκλαση του σήματος στην Σελήνη να επιτύχουν επικοινωνία.

Η επιφάνεια της Σελήνης σαν παθητικός ανακλαστήρας, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά την δεκαετία του 1940 από τον μηχανικό της British General Post Office Mr W j Bray.

Το 1946 ο Στρατός USA έκανε την πρώτη επιτυχημένη επικοινωνία στην συχνότητα των 111.2 Mhz. Μέχρι το 1960 , χρησιμοποιήθηκε από το USA NAVY , όποτε και εγκαταλείφτηκε , είχε αρχίσει η εποχή των Δορυφόρων.

Από το 1953 και μετά, αρχίζει η δραστηριότητα των ραδιοερασιτεχνών με επιτυχείς δοκιμές, ξεκινώντας με τον W4AO με 1 kw στα 2Μ και 32 elements array.

Αστρονομικά στοιχεία του Φεγγαριού.

Βρίσκεται περίπου 384.400 χιλιάδες χιλιόμετρα από την Γή

Η διάμετρός του είναι 3.476 χιλιόμετρα.

Καταλαμβάνει μόνο το 0.52 της μοίρας στον ουρανό των 180 μοιρών.

Περιστρέφεται γύρο από την Γή σε 27 μέρες, 7 ώρες και 43 λεπτά.

Ρδιοερασιτεχικές μπάντες συχνοτήτων ΕΜΕ.

50 MHz 6 m 50.185-50.195 mhz

144MHz 2m 144.115-144.135 mhz

432 MHz 70 cm 432.060-432.070 mhz

1296MHz 23cm 1296.060-1296.070 mhz

2320MHz 13cm

5760MHz 6cm

10GHz 3

Επηρεασμός της διάδοσης του σήματος για ΕΜΕ

Κάθε μπάντα έχει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά της. Στο σχήμα παρατηρούμε ότι πολύ μεγάλη ακτινοβολία χάνεται στο διάστημα από μια κεραία 12 στοιχείων στην συχνότητα των 2 m, σε σχέση από την εκπεμπόμενη ακτινοβολία μιας παραβολικής κεραίας στην συχνότητα των 10 GHz και η οποία εφαρμόζει πλήρως στην μισή επιφάνεια της Σελήνης, (< 1 μοίρα ) για την ίδια απόσταση από την Γή.

Πιο συγκεκριμένα, εάν μια κεραία έχει κέρδος 22dbi και γωνία ακτινοβολίας είναι 16 /-3db, η ενέργεια πού κτυπά την επιφάνεια της Σελήνης είναι μόνο το 0,1% της ολικής ενέργειας, τα 99.9% χάνονται στο διάστημα, η δε ενέργεια που επιστρέφει από την ανάκλαση στην Σελήνη είναι μόνο το 6.5% .

Για τις υψηλές συχνότητες , πχ 10 GHz, όλη η ακτινοβολούμενη ενέργεια ανακλάται στην Σελήνη και δεν χάνεται τίποτε στο διάστημα, όμως εδώ πρέπει να υπολογίσουμε ότι, η απορρόφηση είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με την απορρόφηση των 2 m, και ο μηχανισμός tracking του παραβολικού κατόπτρου απαιτεί πολύ μεγάλη ακρίβεια.

Να έχουμε στο μυαλό μας ότι το path loss μεγαλώνει κατά 6db κάθε φορά που η συχνότητα διπλασιάζεται.

Ο χρόνος που χρειάζεται ένα σήμα να ταξιδεύσει από την Γη-Σελήνη- Γή είναι περίπου 2,5 sec.

Μεταβλητές που επηρεάζουν την εξασθένιση του σήματος

Το ολικό path loss είναι -252,5 db και μεταβάλλεται κάθε μήνα κατά 2db (+ -) ανάλογα με την τροχιά της Σελήνης.

( περίγειο 356,400 km 251.5db) ( απόγειο406,700km 253.5db) περίπου 50.000 χιλιόμετρα. Τα 2 db διαφορά μεταξύ περίγειου και απόγειου είναι υπολογίσιμος παράγοντας για τους μικρούς σταθμούς , για τον λόγο αυτό επιδιώκεται επικοινωνία στην περίοδο του περιγείου.

SpatialPolarizationLoss

Η εξασθένιση του σήματος σε dbsπροέρχεται από την διαφορά πόλωσης του σήματος μεταξύ δύο σταθμών κατά την διαδρομή του από την Γη-Σελήνη-Γή.

Ας υποθέσουμε ότι βρισκόμαστε στην Σελήνη και εκπέμπουμε σε οριζόντια πόλωση προς την Γή, ο ένας σταθμός βρίσκεται σε ένα σημείο της Γής και ο άλλος σε ένα άλλο, τότε η πόλωση του σήματος δεν θα είναι η ίδια λόγω της καμπυλότητας της Γής, αυτή η αλλαγή της πόλωσης θα εξασθένιση το σήμα σημαντικά. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται χρησιμοποιώντας κεραίες που ηλεκτρικά μπορούν να αλλάξουν την πόλωση τους, η να τις περιστρέψουν μηχανικά. (Δεν χρησιμοποιούμε κεραίες κυκλικής πόλωσης) Η απώλεια λόγω της διαφοράς πόλωσης είναι 3 db στις 45 μοίρες, 6 db στις 60 μοίρες και >20 db για 90 μοίρες.

FaradayRotation

Καθώς τα ραδιοκύματα διαπερνούν την ιονόσφαιρα, περιστρέφονται λόγω της παρουσίας των ελεύθερων ηλεκτρονίων αλλάζοντας την πόλωσή τους πολλές φορές , ο αριθμός και η ταχύτητα περιστροφής συνεχώς αλλάζει, η διαφορά της κάθετης με την οριζόντια πόλωση είναι 20 db δηλαδή είναι αδύνατη η επικοινωνία μεταξύ των δύο σταθμών. Ο αριθμός των ελεύθερων ηλεκτρόνιων εξαρτάται από την ένταση μαγνητικού πεδίου της Γής.

Συχνότητες από 1296 MHz και πάνω, δεν επηρεάζονται σχεδόν καθόλου από το φαινόμενο του Faraday Rotation, όμως για τα 432, 144MHz ο επηρεασμός είναι μεγάλος.

LibrationFading

Έχοντας σαν σημείο αναφοράς την Γή, εμφανίζεται ότι ο άξονας της Σελήνης ταλαντώνεται, αυτή η κίνηση ονομάζεται libration. Τα σήματα που ανακλώνται ακανόνιστα από τις διάφορες περιοχές της Σελήνης, δημιουργούν ένα μέτωπο σήματος , με συνθήκες εξασθένισης και ενίσχυσης κατά πολλά db . Αυτή εξασθένιση και ενίσχυση των σημάτων βοηθά τους μικρούς σταθμούς σε ισχύ ,να επιτύχουν επικοινωνία με άλλους ισχυρότερους σταθμούς, που σε άλλη περίπτωση δεν θα συνέβαινε .

Μια άλλη εξήγηση του φαινομένου είναι ότι, η επιφάνεια της Σελήνης δεν είναι επίπεδη, αλλά πολύ ανώμαλη, το σήμα που ανακλάται, αποτελείται από πολλά μέτωπα, το καθένα με διαφορετική φάση , συνεπώς ,το λαμβανόμενο σήμα προέρχεται από την ανάκλαση είναι το άθροισμα αυτών των μετώπων και

Καθώς η Γή και η Σελήνη κινούνται σε σχέση μεταξύ τους , συμβαίνει η εξασθένισης και ενίσχυσης του σήματος. .

Dopplereffect-shift

Η σχετική κίνηση της Γής και της Σελήνης δημιουργούν το φαινόμενο doppler , της ολίσθηση της συχνότητας σε ένα σήμα ΕΜΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αυξομείωση του ήχου της σειρήνας, από το αυτοκίνητο της αστυνομίας.

Στα 2 Μ υπάρχει μια ολίσθηση της τάξης των +350 Hz κατά την ανατολή του Ήλιου , 0 Hz όταν ο Ήλιος μεσουρανεί, και -350Hz κατά την δύση.

Η ολίσθηση doppler αυξάνεται όσο αυξάνεται και η συχνότητα.

Διαστημικός θόρυβος

Καθώς η Σελήνη κινείται στην τροχιά της , περνάει μπροστά από τον Ήλιο, τους πλανήτες, τον Γαλαξία, όλα αυτά τα ουράνια σώματα εκπέμπουν RF θόρυβο, που δυσχεράνουν την ΕΜΕ επικοινωνία. Συγκεκριμένα, όταν περνά από το κέντρο του Γαλαξία, και τον Ήλιο, ο θόρυβος είναι μεγαλύτερος.

ΟΙ μικρές κεραίες για τα 2 μέτρα, έχουν συνήθως άνοιγμα μισής ισχύος στις 30 μοίρες, λαμβάνοντας υπόψη ότι , η Σελήνη καταλαμβάνει στον χώρο ένα τόξο λίγο πάνω από μισή μοίρα, όπως παρατηρείται από την Γή, εκτίθενται σε ένα μεγάλο άνοιγμα γύρο από την Σελήνη , στον θορυβώδη ουρανό.

Ο διαστημικός θόρυβος, η, διαστημική θερμοκρασία, μετράται σε βαθμούς Kelvin (K), για τα 2 μέτρα ο διαστημικός θόρυβος μεταβάλλεται από 175 Κ (σπανίως) μέχρι 3000 Κ, όσο χαμηλότερος ο θόρυβος τόσο καλλίτερα.

Όσο αυξάνει η συχνότητα, μικραίνει ο θόρυβος, ιδικά για τα 144 MHz, ο θόρυβος είναι 4-8 φορές μεγαλύτερος από 432 MHz.

Degradation

Είναι ένας συντελεστής (dgrd) που υπολογίζουν τα περισσότερα προγράμματα που κάνουν Moon tracking. Ο συντελεστής αυτός προκύπτει στην ΕΜΕ από την σχέση σήματος προς θόρυβο σε db, για την συγκεκριμένη θέση της Σελήνης κατά την διάρκεια του κύκλου των 28 ημερών.

Συγκρίνει, τον διαστημικό θόρυβο στην διεύθυνση της Σελήνης, λαμβάνοντας υπόψη την απόσταση Γής Σελήνης, με την χαμηλότερη τιμή του θορύβου κατά την μηνιαία διαδρομή της Σελήνης και την μικρότερη απόσταση του περιγείου.

Αυτός ο συντελεστής μεταβάλλεται κατά την διάρκεια του Σεληνιακού κύκλου, περισσότερο από 13db για τα 2 μέτρα.

Οι σταθμοί μικρής ισχύος έχουν τη πιθανότητα επικοινωνίας για ΕΜΕ όταν (dgrd) < 2.5 db.

https://www.mmmonvhf.de/eme.php

Declination

Είναι η θέση που εμφανίζεται η Σελήνη στον ουρανό, μετριέται σε μοίρες , πάνω η κάτω από τον ισημερινό .

Η μεγαλύτερη, η αλλιώς βόρια απόκλιση είναι περίπου 23 μοίρες. Είναι η καλλίτερη θέση για ΕΜΕ διότι, το παράθυρο επικοινωνίας παραμένει ανοικτό για περισσότερο διάστημα για σταθμούς του βορίου ημισφαιρίου, επίσης και ο θόρυβος είναι λιγότερος, πρέπει όμως να αναφέρουμε ότι χάνουμε το πλεονέκτημα του ground gain περίπου 6db ,που εμφανίζεται κατά την ανατολή, η την δύση της Σελήνης.

Groundgain

Η γωνία ακτινοβολίας ,είναι η γωνία όπου το εκπεμπόμενο η λαμβανόμενο σήμα, με το λαμβανόμενο η ανακλώμενο σήμα από το έδαφος, βρίσκονται σε φάση.

Στα 2 μέτρα ΕΜΕ, όταν η κεραία σκοπεύει στον ορίζοντα και πιο συγκεκριμένα από 0 έως 12 μοίρες, είναι δυνατών να αυξηθεί το gain της κεραίας μέχρι και 6 db .

https://on4khg.be/wordpress/wp-content/uploads/2015/02/Ground-Gain-in-Theory-and-Practice_DUBUS-3-2011_ON4KHG_Final_Rev1.pdf

https://www.qsl.net/oz1rh/gndgain/gnd_gain_eme_2002.htm

Εννεαετής κύκλος

Η καλλίτερη στιγμή να επικοινωνήσουμε στα 2 Μ ΕΜΕ είναι . Κατά την χρονική συγκύρια που συνυπάρχουν . Περίγειο (suppermoon), Ελάχιστος διαστημικός θόρυβος, Χαμηλότερο degradationκαι ακόμα, κατά την διάρκεια των Απογευματινών ωρών.

Αυτές οι συνθήκες συνυπάρχουν κάθε εννέα χρόνια περίπου, η τελευταία συγκυρία ήταν το 2007-2010. To επόμενο supper moon θα είναι 2021 26/27 Απριλίου και 26 Μαΐου.

Όσο πιο κοντά στην Γή βρίσκεται η Σελήνη, τόσο είναι μεγαλύτερη η επιφάνειά της ,τόσο μικρότερο path loos, τόσο καλύτερη είναι η επικοινωνία .

Ικανή και αναγκαία συνθήκη κεραίας και ισχύος για επικοινωνία ΕΜΕ .

Μια κεραία yagi με οριζόντια πόλωση (όχι κυκλική), με κέρδος 12.5 dbd (14.6 dbi) με ρότορα αζιμούθιου και ανύψωσης, είναι ικανοποιητική για επικοινωνία με δυνατούς σταθμούς

Ακόμη και χωρίς σύστημα ανύψωσης και για 15 μοίρες κατά την ανατολή και δύση της Σελήνης είναι δυνατών να επιτευχθεί επικοινωνία.

Εάν η κεραία μας έχει μικρό ύψος, τότε το παράθυρο επικοινωνίας ισχύει μόνο για μία ώρα περίπου , κατά την διάρκεια της ανατολή και δύση της Σελήνης, λαμβάνοντας υπόψη βεβαία όλους τους προαναφερόμενους παράγοντες.

Χρησιμοποιούμε γραμμή μεταφοράς χαμηλών απωλειών και προενισχητές χαμηλού θορύβου, που ττοποθετούνται ακριβώς κάτω από την κεραία για καλύτερα αποτελέσματα,φυσικά με αυτή τη διάταξη είναι σχεδόν αδύνατο να ακούσουμε το δικό μας echo.

Γραμμές μεταφοράς

Ecoflex 15 0.34 db

Westflex 103 0.45 db

Aircom plus 0.46 db

Aircell 7 0.76 db

Rg 213 0.89 db

Rg 58 2.0 db

https://hb9q.ch/2018/?page_id=366

Κεραίες

Η κεραία είναι ίσως το πιο ζωτικό τμήμα ενός σταθμού, στο οποίο μπορούμε να έχουμε πρόσβαση και έλεγχο, έχοντας σαν δεδομένο ότι χρησιμοποιούμε προενισχυτή , πομποδέκτη και RF ενισχυτή από κατασκευαστές του εμπορίου.

Πρέπει να λάβουμε υπόψη όταν σχεδιάζουμε, κατασκευάζουμε , μια κεραία η συστοιχία κεραιών ότι.

Όσο περισσότερα στοιχεία έχει μία κεραία, τόσο μεγαλύτερο είναι το bandwidth αλλά και ο θόρυβος της κεραίας,

Tα λιγότερα στοιχεία στενεύουν το bandwidth ,αυξάνουν το κέρδος της κεραίας, και αυξάνουν το SWR, η σύγκριση γίνεται πάντα για ίδιο μήκος του boom της κεραίας.

Για ΕΜΕ, είναι καλλίτερα να έχουμε λιγότερες κεραίες με μεγαλύτερο boom, από περισσότερες κεραίες με μικρότερο boom, αυτό συμβαίνει λόγω των απολήων στις phasing lines, power dividers, connectors. Για κάθε διπλασιασμό του μήκους του boom, έχουμε 2,2 dbd αύξηση του forward gain .

Μια κεραία με ένα ανακλαστήρα είναι λιγότερο θορυβώδης από μια κεραία η συστοιχία κεραιών με πολλούς ανακλαστήρες.

Ένα οδηγό στοιχείο (folded dipole) με t match, έχει μεγαλύτερο bandwidth από ένα άλλο οδηγό στοιχείο με gamma matche.

Τα στοιχεία των κεραιών που διαπερνούν το boom, παράγουν καθαρότερο pattern από στοιχεία που κάθονται πάνω στο boom και καλλίτερα όταν είναι μονωμένα από το boom.

Κάθε κεραία, η συστοιχία κεραιών που διπλασιάζεται, αυξάνει το gain της κατά 3 dbd.

Για ΕΜΕ, η κεραία μας πρέπει να έχει κέρδος μεγαλύτερο από 11 dbd , και να ελαχιστοποιεί τον Γαλακτικό θόρυβο και τον θόρυβο του εδάφους, αυτό επιτυγχάνεται με τεχνικές που ελαχιστοποιούν όσο είναι δυνατών τους πλευρικούς λοβούς ακτινοβολίας της κεραίας, ενισχύοντας τον βασικό λοβό. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κεραία που χρησιμοποιούμε για επίγειες επικοινωνίες και στη ΕΜΕ, χωρίς ροτορα ανύψωσης, περιορίζοντας τον χρόνο επικοινωνίας κατά την διάρκεια της Ανατολής και Δύσης της Σελήνης και για γωνία μέχρι και 15 μοίρες . https://dk7zb.darc.de/start1.htm

Προγράμματα παρακολούθησης της τροχιάς της Σελήνης

Υπάρχουν προγράμματα που μας βοηθούν να γνωρίζουμε την θέση της Σελήνης . Ραδιοερασιτέχνες όπως οι W5UN , F1EHN N1BUG διαθέτουν αντίστοιχα προγράμματα που θα τα βρούμε στις σελίδες τους . Ένα καλό πρόγραμμα για ΕΜΕ σήμα Degradation , Sky Noise calculation ns , Nova for window.

https://f1ehn.pagesperso-orange.fr/download.htm

Δέκτης - πομπός και μικρότερη απαιτούμενη ισχύς.

Υπάρχουν στην αγορά πολύ καλοί πομποδέκτες, γενικότερα είναι απαραίτητο ο πομποδέκτης να έχει RIT (clarifier) η split VFO για να μπορεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της ολίσθησης doppler . επίσης, είναι απαραίτητο ένα στενό φίλτρο 500 hz και DSP, για την βελτίωση της σχέσης σήματος προς θόρυβο.

ΟΙ νέοι πομποδέκτες , έχουν εξειδικευμένες λειτουργείς, για ΕΜΕ.

Sv7lo EME station

preamp , ic 9700 transceiver, RM 200 watts power amplifier στα 2m, κεραίες. 2m , 70cm 23 cm.

Ic 9700

200 wattsvhf

Κεραίες sv7lo 13 dbd για ΕΜΕ στα 2m `

Κεραίες sv7lo17 dbd για ΕΜΕ στα 70 cm

https://www.qsl.net/dk7zb/start1.htm

Κεραίες sv7loγια ΕΜΕ στα 23 cm

https://www.ntms.org/files/1296%20Loop%20Yagi%20Dimensions.pdf

Κεραίες Sv7lo για ΕΜΕ στα

2 m , 70 m , 23 cm και 1 3 cm στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (DUTH).

SV9/HB9CRQ DXpedition Κρήτη 2019

https://hb9q.ch/2018/?page_id=37

DL7APV

Computer, interface και Software για EME

https://www.dj9ev.de/eme/

https://www.f1ehn.org/

Interface

Εάν χρησιμοποιούμε RTTY, PSK, FT8 ,έχουμε Ίδη το απαραίτητο interface , την συσκευή που ενώνει τον πομποδέκτη μας με τον υπολογιστή μας, στέλνοντας και λαμβάνοντας δεδομένα αμφίδρομα. Είναι απαραίτητος ο συγχρονισμός του ρολογιού του υπολογιστή με το ρολόι του UTC +-1 sec. Για τον συγχρονισμό του WJST χρησιμοποιούμε η το Meinberg η Dimension 4 .

Μια εναλλακτική μέθοδος συγχρονισμού είναι η χρήση του ρολογιού του GPS. Πληροφορίες για την κατασκευή interface στην σελίδα του G4DCV.

https://www.youtube.com/watch?v=4gb3-VtsiGc

ntp-4.2.8p15-win32-setup.exe (4.29 MB)

Προγράμματα για ΕΜΕ

https://www.f1ehn.org/

Περίπου 20 χρόνια πριν, ο σε όλους διάσημος πλέων Dr Joe Taylor K1JT, δημιούργησε ένα λογισμικό για επικοινωνίες μέσω ΕΜΕ. Το JT65, τα χαρακτηριστικά του οποίου είναι, s/n χαμηλότερα από -25 db στους 2.5 khz bandwidth.

Το JT65 κάνει εκπομπή το πρώτο λεπτό και λήψη το επόμενο. Η εκπομπή αποτελείται από ένα τόνο συγχρονισμού στους 1270.5 hz συν 64 άλλους διαφορετικούς τόνους .

Διακρίνουμε εννέα υποπρογράμματα (modes) στο WSJT-X.

FT8-JT4-JT9-JT65-QRA64-ISCA-MSK144-WSPR & Echo.

Το JT65 και το QRA64 εξειδικεύονται για ΕΜΕ επικοινωνίες, και πιο συγκεκριμένα το JT65Bγια VHF & UHF.

Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η sound card του υπολογιστού μας είναι στα 48000 Hz. H on line βοήθεια του WSJT-X είναι πολύ καλή.

Τα ακόλουθα sites είναι πάρα πολύ ενημερωτικά.

https://www.mmmonvhf.de/bcn_map.php

https://www.mooncalc.org/#/41.0959,24.4556,3/2020.08.25/20:39/1/3

https://www.vk5dj.com/doug.html

https://hb9q.ch/2018/?page_id=37

https://www.ok1dfc.com/EME/emelinks.htm

JT65B

https://www.bigskyspaces.com/w7gj/JT65.pdf


https://users.elite.net/k7xq/eme.html

Εναλλακτικό πρόγραμμα για ΕΜΕ είναι το MSHV από τον LZ2HV.

FFTDSP πρόγραμμα

https://www.af9y.com/radio10.htm

Αυτό το πρόγραμμα λειτουργεί σαν realtime spectrum Audio analyzer και το έγραψε ο MIKE COOK AF9Y. Μπορεί να διαβάσει ασθενεί ΕΜΕ σήματα χρησιμοποιώντας την κάρτα ήχου του Η/Υ και την έξοδο ήχου του πομποδέκτη . Εχει audio bandwidth 3 khz, έτσι δεν είναι απαραίτητο να μετακινούμε το VFO πάνω κάτω.

Λειτουργία σταθμού ΕΜΕ

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να βεβαιωθούμε ότι ο σταθμός μας έχει ρυθμιστεί σωστά και μπορεί να επικοινωνήσει σε jt65 η άλλο πρόγραμμα, με άλλους σταθμούς.

Υπάρχουν Beacons που μπορούμε να κάνουμε monitoring προκείμενου να πιστοποιήσουμε την καλή λειτουργία του σταθμού μας. Στα ακόλουθα links θα βρούμε σχετικές πληροφορίες.

https://www.gb3vhf.co.uk/GB3VHFReceiving.html

https://www.qsl.net/g0mji/Digi%20Beacs.html

https://iw0ffk.wordpress.com/2018/05/09/esp8266-jt65-beacon-up-and-running/

Αφού διαπιστώσουμε ότι μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε το εκπεμπόμενο σήμα σε mode jt65b, το επόμενο βήμα είναι να στρέψουμε την κεραία μας στον Σελήνη και να εγχειρίσουμε να αποκωδικοποιήσουμε το σήμα από ένα δυνατό σταθμό ,πχ HB9Q. Το πρόγραμμα WSJT-X δίνει την ακριβή θέση της Σελήνης για την συγκεκριμένη χρονική στιγμή Για την πρώτη μας προσπάθεια μπορούμε να στρέψουμε την κεραία μας προς την Σελήνη όταν αυτή είναι ορατή και βέβαια το degradation vα είναι σε αποδεκτά επίπεδα, αποφεύγοντας τις πέντε μέρες του μήνα πού η τιμή του είναι απαγορευτική για επικοινωνία EME. Η θέση της Σελήνης και το degradation δίδονται στο μικρό πινακάκι στην δεξιά θέση που δίνει το πρόγραμμα WSJT-X.

Είμαστε σχεδόν έτοιμοι για το πρώτο QSO . Βεβαιωνόμαστε ότι πομποδέκτης μας είναι σωστά ρυθμισμένος , ρυθμίζουμε το audio για χαμηλό ALC , επειδή το JT65 εκπέμπει σε duty cycle 100% , δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε και το τελευταίο watt της ισχύος μας, για λόγους ασφαλείας του πομπού.

Ένα QSO στα ΕΜΕ είναι σύντομο και πρέπει και οι δύο σταθμοί να.

Aανταλλάξουν διακριτικά και grid locators.

Να ανταλλάξουν reports OOO.

Acknowledge report RO

ConfirmationRR

Optionally 73.

Η καλλίτερη περίπτωση για να κάνουμε ένα πετυχημένο QSO στο ΕΜΕ είναι να το προγραμματίσουμε. https://www.af9y.com/radio30.htm

Υπάρχει ένα πρόγραμμα που έχει όλες τις προγραμματισμένες επικοινωνίες, πού και πότε να ακούσουμε. Ονομάζεται SKD81A και έχει γραφεί από τους . N1BUG- AF9Y-W9HLY, μπορούμε να το κατεβάσουμε από την σελίδα του AF9Y, το πρόγραμμα vhfsched.skdενημερώνεται σε εβδομαδιαία βάση.

Example of a JT65B EME QSO when calling CQ

https://www.dxmaps.com/jt65bcq.html

η

https://www.dxmaps.com/jt65bintro.html

Λίστες ενεργών ΕΜΕ σταθμών.

https://www.pa0ply.nl/directory.htm

https://www.dxmaps.com/eme.html

https://www.chris.org/cgi-bin/jt65emeA

https://www.on4kst.com/chat/start.php

https://www.dxmaps.com/jt65banswer.html

https://www.dxmaps.com/jt65bcq.html

Βιβλιογραφία

Getting started in EME

ARRL Handbook

Websites

W6/PAOZN

HB9Q

AF9Y

W7GJ

SV8CS

KB8RQ

IK2DDR

IK5QLO

KJ7F

PE1OGF

SM5BSZ

VE3KH

WOPT

W5UN

9A9B

F1EHN

SV7LO 73

© 2020 Τηλεπικοινωνιακή Ένωση Θράκης (ΤΗΛΕΘΡΑ) , Ξάνθη
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε